jueves, 10 de abril de 2008

Anàlisis dels capítols 4 i 5 del llibre "Les TIC a l'Educació Infantil"

Els capítols 4 i 5 del llibre de “Les TIC a l’Educació Infantil” de Jordi Cases i M. Roser Torrescasana fan referència a l’organització i gestió de recursos TIC i sobre el programari i recursos didàctics.

Començaré pel capítol 4, "Organització i gestió de recursos TIC”, que parla de l'organització a l' escola i a l'aula per tal de portar a terme el millor possible els projectes TIC.

Els autors comencen parlant sobre un gran debat que sorgeix a les escoles: com organitzar el material informàtic als centres educatius? “Situar-los a l’aula d’ordinadors o a les aules on s’imparteixen les classes” (açò pareix ser està causant greus problemes en alguns centres educatius). Aquesta organització depèn del claustre. Segons l’actitud dels docents davant les TIC, l’organització es farà d’una manera o d’un altra, així com també depèn d’aquesta de que els mestres consideren les TIC com una eina més per a l’ensenyament –aprenentatge. L’actitud que els docents tinguen sobre les TIC és molt important, doncs així els projectes informàtics es posaran en pràctica a les aules o no. En el cas de que es posen, el com i de quina manera sera totalment diferent segons el pensament que el mestre o mestra opine de les TIC.

Parlant com a docent, pense que deuriem de considerar les TIC com un bon recurs, com el llibre exposa, i per això potenciar-ho a les aules i que l’equip directiu, el coordinador, la comissió d’informàtica i el claustre impulsen el projecte TIC, ja que es la vida real a la nostra societat i és per tant el que hem de treballar amb els infants. A continuació el llibre exposa algunes de les feines que ha de portar a terme cadascú dels òrgans col·legiats. Entre aquests, l’equip directiu és l’encarregat de crear un bon ambient als claustres quan es parla de l’ús de les TIC, que són un recurs que augmenten les possibilitats educatives en les aules. Tothom sabem que quanta més gent estiga d’acord en un tema, el treball d’aquest es realitzarà amb més ganes i els resultats dels alumnes seran millors. Al mateix temps que parlem de l’actitud oberta dels docents envers a les TIC, som conscients de la formació que aquests deuen tenir d’aquests recursos. He de destacar la formació compartida entre tot el claustre, aquest fet possibilita dissenyar noves seqüències d’ensenyament- aprenentatge. Ara bé, hi ha un problema que l’equip directiu ha de resoldre per poder dur a terme el projecte TIC, estem parlant d’actualitzar el maquinari la qual cosa no és una tasca gens fàcil i si de gran importància.

Aquestes són, com he dit anteriorment, algunes de les tasques de les que l’equip directiu s’encarrega però l’èxit de la implantació de les TIC a l’escola, en gran mesura depèn del coordinador i la comissió d’informàtica, la qual també té assignades una sèrie de feines que ha de portar a terme per tal de poder treballar amb els alumnes. Fent referència als claustres, com he dit al principi, és l’òrgan on es prenen les decisions i a més a més, hi ha una presa de consciència definitiva per dur endavant en el projecte TIC del centre. El claustre, els cicles i els departaments són els encarregats d’incorporar les TIC al currículum, en definitiva el claustre és l’organisme acreditat per prendre les decisions que afecten la metodologia i la didàctica de l’escola i decideix com s’articulen les TIC en la dinàmica educativa del centre.

Arribat a aquest punt, concretament a “Necessitats informàtiques de l’escola” podem dir que redacta l’evolució que les TIC han tingut a les escoles. Podem observar-ho a partir de la incorporació dels ordinadors als centres educatius, on estaven destinats a aules especifiques per a ells, aules d’informàtica, i com en l’actualitat es planteja l’entrada dels ordinadors a les aules d’Educació Infantil. A més a més, el llibre ens ofereix una adequada organització de l’aula d’ordinadors i la situació d’un aula ideal; quatre ordinadors a cada aula i connectats a la xarxa de l’escola, i a l’espai físic d’educació infantil tenir a disposició almenys una impressora, un escàner i una càmera de fotos digital. A més, hi ha d’haver la possibilitat de disposar fàcilment del canó de projecció.

Els autors del llibre també ens han volgut parlar i finalitzar aquest tema fent una ampliació del punt anterior ja que ens expliquen quina ha de ser l’organització de l’aula d’educació infantil, en quant al temps i l’espai, amb la incorporació de les TIC. La qual cosa ha d’estar explicitats als documents del centre com: el PEC, PECC i el RRI. Per tant és necessari seguir una sèrie de criteris psicològics, físics, didàctics, pedagògics i sociològics per arribar a tenir l’aula idea, de la que he parlat abans. Alguns motius que justifiquen aquest fet d’aula ideal són els següents:

- Permet integrar les TIC en les tasques quotidianes de la classe,......
- Un cop integrat l’ordinador, esdevé un recurs que afavoreix l’autonomia de l’alumne.
- Hi ha la possibilitat d’accedir-hi en qualsevol moment.
- Les propostes de treball amb l’ordinador respecten els diferents nivells d’aprenentatge.
- Pot donar suport al treball que s’ha de fer amb alumnes amb dificultats.
- El mestre puntualment pot donar suport al treball que es fa amb l’ordinador.
- .........

El capítol 5 “Programari i recursos didàctics” presenta un recull del programari més habitual, incorporat als ordinadors, que s’utilitza en l’Educació Infantil:

- Processador de text
- Programa de dibuix
- Programa de presentació
- Programa “Clic” i “JClic”
- Programes de tractament d’imatges
- Programes d’enregistrament del so.

A més a més, també ens trobem amb una sèrie de pàgines web que els autors consideren molt interessants, de les quals poden ser de gran utilitat per a mestres, pares i mares i l’alumnat, ja que ens aquestes podem trobar recursos educatius. Aquestes pàgines són les següents:

- L’entorn educatiu
edu365. A aquesta pàgina podem trobar multiples d’aplicacions per a totes les etapes i cicles educatius i també per als pares i mares, com diverses enciclopedies i diccionaris en línia.

- L’entorn educatiu
http://www.educalia.org/

- Al portal
http://www.callusdigital.org/lacenet/guiaeducativa/index.php
Trobem material escrit que ens ajuda a orientar en l’àmbit de la telemàtica i les TIC aplicades a l’educació.

- El buscador Google del portal educatiu de la XTEC
http://www.xtec.cat/

- Recursos per a l’educació infantil en la pàgina
http://www.xtec.cat/~aperez83/infantil.htm Podem accedir a propostes educatives, experiències i prjectes educatius.

- Pàgina on hi ha activitats d’aula
http://www.xtec.es/~ragusti/ordinad/ordinad.htm

-
http://www.xtec.es/zercanigo/ticedinfantil.htm Recull de recursos educatius útils, tant per a mestres com per a alumnes.

-
http://www.xtec.net/~jperez12/prograintrodu.htm Es tracta d’una web amb una programació que està oberta a l’actualització dels continguts i a noves incorporacions.

-
Tres-Sis, hi ha un recull de recursos per a professionals de l’educació infanti.

- Webclip
http://www.tvcatalunya.com/webclip

- En la pàgina web de la
Associació mundial de educadores de infantil

- Un cercador per a nens i nenes:
http://abchicos.com.ar/abchicos.

-
http://www.maestroteca.com/

-
http://www.aulainfantil.com/ A part de ser un cercador de centres ofereix un ampli catàleg de serveis i continguts.

- Una web per crear la teua pròpia pàgina
http://www.edebedigital.com/

- Racó Bressol 0-3 anys
http://personal.telefonica.terra.es/web/raco/castella.htm

També ofereix alguns recursos per a cada una de les àrees de l’etapa d’Educació Infantil, entre aquestes pàgines destacaré la que més m’ha cridat l’atenció i més m’agrada’t, aquestes són:

- Per a l’àrea de “Descoberta d’un mateix”:
http://www.lacenet.org/sentits/

- Per a l’àrea de “Descoberta de l’entorn natural i social”:
http://www.lestresbessones.com/

- Per a l’àrea de “Intercomunicació i llenguatge”:
http://didacticolite.com/

Seguidament desprès d’haver visitat totes les pàgines que els autors dels llibres recomanaven faré un breu anàlisis de les 5 que més m’han agradat per diferents motius, aquestes són:

-
http://www.edu365.cat/
Aquesta pàgina està repleta d’aplicacions educatives per a totes les etapes, des d’Infantil fins el Batxillerat. M’he centrat en l’apartat dedicat a l’educació infantil i he pogut observar que hi ha un munt d’activitats molt completes i referents als continguts curriculars d’aquesta etapa educativa. M’ha cridat molt l’atenció, l’apartat de Webs dels alumnes, em pareix una bona idea. També he de destacar que és una pàgina destinada per als pares i mares, la qual cosa molt important per a la participació i col·laboració de l’educació dels seus fills i filles.

-
http://www.lestresbessones.com/
Una pàgina que ofereix una sèrie de recursos molts interessants. La pàgina esta distribuïda per apartats, tant per a l’ús dels infants com per als mestres, ja que un apartat s’anomena “El racó del mestre”. Alguns dels apartats dedicats als alumnes i que destaque pel seu contingut qualitatiu poden ser “Parlem-ne”, “Qui vol jugar”..

-
http://www.lacenet.org/sentits/
Em pareix curiós haver estat visitant una pàgina dedicada als cinc sentits que en l’etapa d’infantil són tan important treballar. En aquesta pàgina es pot trobar una proposta didàctica de cada un dels sentits, a partir d’un conte es realitzen diverses activitats. A més a més, desprès queda reflexat el que s’ha fet i així com també ofereix altres recursos per a treballar. La navegació per aquesta pàgina web és senzilla i fàcil.

-
http://www.educalia.org/
Un entorn educatiu on podem trobar molts recursos interessants per a les aules d’Educació Infantil com: programes sobre temes de caràcter social que et fan reflexionar sobre la societat. Trobem jocs educatius, experiències interactives i activitats divertides per a realitzar. Jocs interactius per aprendre sobre molts temes mentre passes una bona estona i poses en pràctica la imaginació. Un espai dedicat a projectes des d’on es pot treballar a distància conjuntament amb diferents grups. A més a més també compta amb un arxiu de documentació on podem trobar tot allò que ens ofereix la Xarxa: diccionaris, enciclopèdies, portals temàtics,...per tal d’ampliar els coneixements. Per finalitzar trobem un espai dedicat al recurs de “L’aigua”. Aquest es tracta d’un plànol d’una casa i et fan una sèrie de preguntes que deus contestar correctament en un temps determinat, al finalitzar, segons els resultats et diu quan aigua has estalviat.

-
http://www.maestroteca.com/
He escollit aquesta pàgina perquè em pareix un bon recurs com a futura docent, ja que hi podem trobar una llista d’enllaços educatius ple d’adreces interessants.

Arribat a aquest punt he de dir que aquests dos capítols el 4 i el 5 ja resumits i analitzats, tracten d’una recopilació de recursos TIC per aplicar a l’aula basats en les competències bàsiques del currículum d’educació Infantil. També els podem catalogar com un bon recurs per als mestres, ja que hi podem trobar una gran quantitat de coses molt interessants que els poden servir de gran ajuda en la vida de l’aula.

A partir de la navegació que he fet per les pàgines web he après principalment, que a la Xarxa es poden trobar moltes coses que em poden servir, durant la meua vida com a estudiant i en un futur com a mestra. Amb aquesta tasca he après també una cosa que la valore molt i és que cada volta em resulta més fàcil la navegació per totes les pàgines web que hi podem trobar a la Xarxa. Em crida molt l’atenció la quantitat de recursos útils que hi ha i que sinó ho recomanen visitar, la gent no es para a investigar i experimentar-ho. La cosa que més clara m’ha quedat i que he après desprès de la lectura dels quatre capítols és que el recurs de les TIC s’ha de portar a les aules d’Educació Infantil ja que és la realitat de la nostra societat. Aquestes s’han de saber utilitzar, per això un altra cosa de les que he après és que els docents han de rebre una formació prèvia a la utilització d’aquest nou recurs.

En conclusió, al llarg d’aquests dos capítols els autors ens han estat explicant de quina forma hi ha que introduir les TIC a l’Educació Infantil, però a més d’introduir-les hi ha que fer un bon ús d’aquestes per a que ens resulten profitoses en l’ensenyament – aprenentatge dels nens i nenes.

No hay comentarios: